Więcej alkoholików "mocniejsza głowa"

Dział: Genetyka

Im więcej dana osoba posiada krewnych uzależnionych od alkoholu, tym więcej alkoholu musi spożyć, by się upić - zaobserwowali badacze z USA. Artykuł na ten temat zamieszczony na łamach pisma "Alcoholism: Clinical and Experimental Research" potwierdza wpływ czynników genetycznych na predyspozycje do alkoholizmu.

Według najpopularniejszej obecnie teorii, uzależnienia od
alkoholu nie można przypisywać wyłącznie czynnikom genetycznym.
Nałóg ten traktuje się raczej jako wypadkową genów i wpływów
środowiskowych (np. towarzystwo, z którym przebywamy).

Mimo to jednym z czynników, które najlepiej pomagają w
przewidywaniu przyszłego ryzyka alkoholizmu, jest posiadanie
krewnych alkoholików (czyli historia tego uzależnienia w
rodzinie), przypominają autorzy najnowszej pracy. Dowodzą tego
badania na dzieciach pochodzących z rodzin alkoholików i
adoptowanych w pierwszych latach życia.

Spośród dziedzicznych cech, najsilniej związanych z
predyspozycjami do alkoholizmu, wymienia się dużą impulsywność i
wysoką tolerancję alkoholu, tzw. "mocną głowę". Osoba z dużą
tolerancją już w młodym wieku potrzebuje wypić więcej napojów z
alkoholem, aby poczuć jego działanie i upić się.  

Najnowsze badania prowadzone przez naukowców z Uniwersytetu
Kalifornijskiego w San Diego trwały ok. 20 lat i objęły grupę 376
mężczyzn, z których połowa miała przynajmniej jednego krewnego
alkoholika. Na początku, gdy uczestnicy mieli po ok. 20 lat,
ustalono ich reakcje na różne ilości alkoholu. Ponadto, po 10, 15
i 20 latach przeprowadzono z nimi wywiady, których celem było
ustalenie związku między wysoką tolerancją alkoholu i rodzinną
historią alkoholizmu. Zebrano też dane na temat maksymalnej ilości
alkoholu wypitej od czasu pierwszego testu, częstotliwości picia
oraz problemów z nadużywaniem alkoholu.

Okazało się, że im więcej krewnych uzależnionych od alkoholu miał
badany, tym większa była jego tolerancja na działanie alkoholu.

Naukowcy stwierdzili też, że wysoki poziom tej tolerancji był
związany z większymi ilościami alkoholu wypijanego od okazji do
okazji, jak i z ryzykiem problemów alkoholowych.

Badania potwierdzają, że poziom tolerancji na alkohol jest cechą
dziedziczną, którą można wiarygodnie oceniać i która pomaga w
przewidywaniu ryzyka nadużywania alkoholu w przyszłości. 

Z wcześniejszych badań prof. Schuckita wynika, że do oceny
poziomu tolerancji na alkohol u osób, które już zaczęły pić, można
z powodzeniem wykorzystać ankiety. W przyszłości ta metoda mogłaby
pomóc we wczesnej identyfikacji osób narażonych na uzależnienie od
alkoholu, co pozwoliłoby szybko zastosować jak najlepsze metody
prewencji, uważa prowadzący badania prof. Marc A. Schuckit.

Jak podkreślają naukowcy, celem ich badań jest przede wszystkim
opracowanie skutecznych metod zapobiegania alkoholizmowi. "Być
może pewnego dnia nasza wiedza o alkoholizmie będzie na tyle duża,
że predyspozycje do niego można będzie oceniać już u dzieci, a co
za tym idzie, pomagać im zanim jeszcze wypiją pierwszy kieliszek" -
konkludują naukowcy.(PAP)


Komentarze
Polityka Prywatności