Dzięki zmniejszeniu aktywności jednego z
genów chroniących przed nowotworami, można wydłużyć życie muszek owocowych o prawie 60 procent - zaobserwowali naukowcy z USA. Owady zachowują przy tym sprawność i mogą się rozmnażać.
Zdaniem autorów artykułu zamieszczonego na łamach pisma "Current
Biology", wyniki tych badań mogą pomóc w stworzeniu leków
opóźniających starzenie.
Najnowsze badania dotyczyły genu p53, który stoi na straży
zdrowia naszych komórek i chroni organizm przed rozwojem procesów
nowotworowych. Jeśli w komórce pojawiają się groźne mutacje w DNA,
gen p53 natychmiast uruchamia proces jej eliminacji - na drodze
samobójczej śmierci, tzw. apoptozy. Gdy p53 jest uszkodzony lub
nieobecny, bardzo łatwo może dojść do rozwoju raka. W komórkach
ponad połowy nowotworów ludzkich genu p53 nie ma lub jest on
zmutowany.
Paradoksalnie, z badań na zwierzętach wynika jednak, że
podnoszenie aktywności genu p53 - choć zapewnia ekstra ochronę
przed nowotworami - ma zgubne skutki, bowiem przyspiesza starzenie
i skraca życie.
Teraz naukowcy z Uniwersytetu Stanu Connecticut i innych uczelni
amerykańskich wykazali, że aby uzyskać odwrotny efekt - tj.
wydłużyć życie - wystarczy obniżyć aktywność genu p53 wyłącznie w
komórkach nerwowych.
Badania przeprowadzono na muszkach owocowych ze zmutowaną wersją
p53 w neuronach. Dzięki mutacji aktywność genu była znacznie
obniżona.
Okazało się, że zmutowane muszki żyły niemal o 60 proc. dłużej
(60 dni) niż owady niezmienione (średnio 38 dni). Były przy tym
ciągle sprawne, zdrowe, normalnie się odżywiały i rozmnażały. Jak
zapewniają naukowcy, neurony w dorosłym mózgu praktycznie się nie
dzielą, dlatego ryzyko rozwoju nowotworu z komórek nerwowych jest
znacznie niższe niż w przypadku innych tkanek.
Najnowsze badania wskazują, że gen p53 odgrywa ważną rolę w
procesach starzenia organizmu i mogą pomóc w opracowaniu leków
spowalniających starzenie. Wynika z nich również, że podnosząc
aktywność p53 w różnych tkankach (poza mózgiem), można by je
chronić przed rakiem bez wpływu na długość życia.
Jak zaznaczają naukowcy, eksperyment nie tłumaczy, dlaczego
spadek aktywności p53 przedłuża życie. Podejrzewają jednak, że
może on wpływać na te same procesy w komórkach, co inny czynnik
spowalniający starzenie - ograniczenie kalorii w diecie.
(PAP)