Michel Nyqvist

Michael Nyqvist urodził się w 1960 roku. Jest jednym z czołowych szwedzkich aktorów. Stał się znany dzięki roli w filmie „Personkrets 3:1”, później zagrał w świetnie przyjętych filmach: „Breaking Out”, „Tylko razem” i „Smalla Sussie” („Slim Sussie”). W 2002 roku otrzymał nagrodę Guldbagge w kategorii Najlepszy Aktor za rolę w filmie „Facet z grobu obok”. Michael Nyqvist znany jest także jako aktor teatralny, jest stałym członkiem Sweden’s Royal Theatre Group i ma w swoim dorobku wiele ról teatralnych.

 

Wybrana filmografia:

2004 - „Jak w niebie”

2004 - „Dzień i noc”

2003 - „Drobiazgi”

2003 - „Föräldramötet” (film krótkometrażowy)

2002 - „Możemy być bohaterami”  

2002 - „Facet z grobu obok”

2001  - „Hans och hennes” („Making Babies”)

2001 -  „Hem ljuva hem”  („Home Sweet Home”)

2000 -  „Tylko razem”

1999 - „Breaking Out”

 


Przegląd uczelni w Polsce
Wy__sza_Szko__a_Ekologii_i_Zarz__dzania_w_Warszawie_boks_220_og__lny.jpg
Polskie uczelnie w obrazach
miniatura
miniatura
miniatura
 
Polityka Prywatności