Produkcja czekolady zagrożona!

Dział: Ekologia

Grzybice, które gnębią kakaowce, są dużym zagrożeniem dla światowej produkcji czekolady - alarmują naukowcy. Jak podkreśla prof. patologii roślin Randy Ploetz z Uniwersytetu Florydy w Homestead, już teraz choroby te powodują co roku 20-procentowe straty w zbiorach ziaren kakaowca, ale gdy się rozprzestrzenią straty mogą być jeszcze większe.

Wiecznie zielone drzewa, kakaowce, rosną w klimacie tropikalnym.
Wywodzą się z Ameryki Środkowej i Południowej, ale obecnie
hodowane są również w Afryce i Azji.

Uprawa kakaowców jest trudna, gdyż drzewka są bardzo wrażliwe -
na chłody, zbyt duże nasłonecznienie, silne wiatry,
nasłonecznienie. Dlatego młode kakaowce rosną często w
towarzystwie bananowców i innych drzew posiadających bujne liście.
Obecnie zbiory nasiona kakaowców wynoszą 4 mln ton rocznie.

Według Ploetza, trzy najgroźniejsze dla kakaowca choroby to
grzybice, wywoływane przez grzyby z rodzaju Phytophthora (tzw.
fytoftoroza), przez grzyb Moniliophthora roreri oraz Crinipellis
perniciosa.

Grzyby Phytophthora atakują wszystkie części kakaowca, a
zaatakowane grzybem owoce stają się czarne (stąd angielska nazwa
choroby black pod - czarna laska). Moniliophthora roreri atakuje
młode owoce kakaowca i powoduje, że wyglądają jak zmarznięte,
pokryte szronem (stąd jej angielska nazwa frosty pod - zmarznięta
laska). Crinipellis perniciosa atakuje różne części kakaowca i
objawia się naroślami przypominającymi miotłę (stąd angielska
nazwa witches broom - miotła czarownicy).

Największe spustoszenie sieje fytoftoroza, która szerzy się na
plantacjach kakaowców na całym świecie, natomiast choroby wywołane
przez M. roreri oraz C. perniciosa są ograniczone do terenów
tropikalnej Ameryki. Jeśli jednak przeniosą się do Zachodniej
Afryki, gdzie znajduje się 70 proc. upraw kakaowców, mogą
doprowadzić do ich zniszczenia  - ostrzegają naukowcy.

Obecnie badacze poszukują więc nowych dzikich odmian drzewek
kakaowców, które byłyby bardziej odporne na choroby i szkodniki. 

Nowe odkrycia na temat chorób gnębiących kakaowce, jak również
nowe metody walki z nimi będą omawiane na sympozjum naukowym pt.
"Choroby Kakaowców: Istotne Zagrożenie dla Światowej Produkcji
Czekolady", które odbędzie się 30 czerwca w Quebecu w Kanadzie, w
czasie spotkania amerykańskiego i kanadyjskiego Towarzystwa
Patologii Roślin i Amerykańskiego Towarzystwa Mykologii. (PAP)


Komentarze
Polityka Prywatności