Jedzmy banany - póki czas!
Jedz banany, póki jeszcze możesz. Już niedługo mogą zniknąć z powierzchni Ziemi - ostrzega Światowa Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Informację na ten temat podaje serwis "New Scientis".
Te jedne z najpopularniejszych na świecie owoców i czwarta 
jadalna roślina użytkowa na świecie, znalazły się w poważnych 
tarapatach. Wiele ich dzikich gatunków jest na granicy wyginięcia, 
a mało zróżnicowane pod względem genetycznym banany hodowlane są 
nieodporne na różne choroby, wskazują naukowcy z FAO.  
	Już trzy lata temu świat obiegła informacja, że plantacje bananów 
są zagrożone epidemiami chorób zakaźnych, jak np. ta wywoływana 
przez grzyba Mycosphaerella fijiensis. 
	Obecnie większość bananów hodowlanych wywodzi się z jednej, 
odmiany - tzw. Cavendish, która pochodzi z Indii. W 
przeciwieństwie do wielu innych odmian, owoce Cavendish są 
gładkie, mają bardziej jednorodne kształty i przez to są lubiane 
przez sprzedawców i supermarkety. Są również odporne na transport 
i duże dawki pestycydów oraz dają większe plony. Dlatego w latach 
70., wraz z intensyfikacja produkcji bananów w wielu krajach, 
hodowcy przestawiali się na tę odmianę. 
	Problem w tym, że banany hodowlane nie produkują nasion, czyli 
nie rozmnażają się płciowo, a hodowcy od wieków stosują 
rozmnażanie wegetatywne, tj. przez odcięcie fragmentu roślinki i 
zasadzenie go. Efektem takich praktyk jest właśnie bardzo mała 
różnorodność genetyczna bananów i ich podatność na choroby.  
	Obecnie największe nadzieje na uratowanie bananów uprawnej 
odmiany Cavendish naukowcy wiążą z uzyskaniem jej hybryd z 
odmianami dzikimi. Miałyby one być odporne na grzyby. 
	Jest to jednak trudne i czasochłonne. A poza tym, dzikie gatunki 
bananów szybko znikają, co jest związane z kurczeniem się lasów w 
Indiach. Podobnie jest również z tradycyjnymi odmianami hodowlanymi.
	W związku z tym wiele genów, które dają odporność na grzyby i 
mogłyby ocalić banany Cavendish, prawdopodobnie zaginęło raz na 
zawsze, uważa NeBambi Lutaladio, botanik z rzymskiego oddziału 
FAO. 
	Jedyna odmiana bananów, która posiada geny odporności na  M. 
fijiensis, przetrwała w postaci jednego drzewka w ogrodzie 
botanicznym w Kalkucie, podkreśla badacz. 
	Jednym ze sposobów na ocalenie banana ma być poznanie jego 
genomu. Mogłoby to ułatwić naukowcom uzyskanie odmian bananów 
odpornych na najczęstsze i najgroźniejsze dla nich choroby.(PAP)