Odkryto białko wpływające na hormon otyłości
Naukowcy odkryli białko, które reguluje aktywność i działanie adiponektyny, hormonu otyłości - donosi najnowszy numer "Nature Cell Biology".
Adiponektyna jest hormonem produkowanym przez komórki tkanki 
tłuszczowej (adipocyty). Odgrywa ona ważną rolę w metabolizmie 
glukozy i związków tłuszczowych, pobudzając spalanie kwasów 
tłuszczowych w wątrobie i mięśniach. Adiponektyna działa 
przeciwzapalnie, przeciwdziała cukrzycy, miażdżycy i "uwrażliwia" 
komórki na działanie insuliny. 
	Grupa naukowców z Uniwersytetu Teksańskiego z San Antonio, 
pracujących pod kierunkiem Lily Dong, odkryła białko komórkowe, 
które łączy się z receptorem adiponektyny. Białko to, nazwane 
APPL1, oddziałuje z receptorem 1 dla adiponektyny i reguluje efekt 
hormonu metabolizm kwasów tłuszczowych oraz glukozy. 
	Nadmiar APPL1 zwiększa aktywność adiponektyny, a także wpływa na 
stymulowane przez hormon zdarzenia, takie jak spalanie kwasów 
tłuszczowych i wchłanianie glukozy. Zahamowanie produkcji APPL1 
hamuje efekty działania adiponektyny. APPL1 pomaga także w 
uwrażliwieniu komórek na działanie insuliny.
	Odkrycie białka APPL1 pomoże lepiej poznać mechanizmy powstawania 
otyłości, cukrzycy i miażdżycy oraz umożliwi opracowanie nowych 
leków, przeciwdziałających tym schorzeniom.
	Otyłość jest przyczyną wielu zaburzeń fizjologicznych i chorób z 
nimi związanych. Ludzie otyli mają większą skłonność do zachorowań 
na cukrzycę, miażdżycę, nadciśnienie, kamicę pęcherzyka 
żółciowego, bezpłodność, zmiany w kręgosłupie i stawach nóg, 
częściej zapadają na nowotwory, choroby wątroby i serca. (PAP)