Aloes - bezpieczny konserwant owoców i warzyw

Żel z aloesu może przedłużać świeżość owoców i warzyw, nie zmieniając przy tym ich smaku i wyglądu. Czymożemy zatem liczyć, że powstanie nowy, przyjazny dla środowiska konserwant żywności? Artykuł na ten temat zamieszcza pismo "Journal of Agricultural and Food Chemistry".

Wyciąg z aloesu zwyczajnego (Aloe vera) - rośliny gruboszowatej z
terenów Afryki i rejonu Morza Śródziemnego, jest najbardziej znany
z własności antyseptycznych i zdolności do łagodzenia podrażnień
skóry. Teraz naukowcy z Uniwersytetu im. Miguela Hernandeza w
Alicante znaleźli dla niego zastosowanie w przemyśle spożywczym,
gdzie może odegrać rolę ekologicznego środka konserwującego.

Badacze zanurzali popularną odmianę winogron w bezbarwnym żelu
uzyskanym z aloesu. Następnie przechowywali je przez pięć tygodni
w niskiej temperaturze. Kontrolną partię winogron, nie traktowaną
żelem, przechowywano w podobnych warunkach.

Dzięki aloesowi winogrona przetrwały w dobrym stanie aż 35 dni -
były twarde, miały mniej przebarwień i straciły mniej na wadze w
porównaniu z winogronami kontrolnymi, których stan zaczął się
pogarszać już po siedmiu dniach.

Jakość winogron oceniał sztab 10 ekspertów. Wszyscy stwierdzili,
że winogrona zanurzane w aloesie były lepsze w smaku. 

Zdaniem naukowców, żel aloesowy konserwuje owoce na kilka
sposobów. Ponieważ jest złożony głównie z wielocukrów -
polisacharydów, stanowi naturalną barierę dla wilgoci i tlenu,
które przyspieszają psucie się owoców. Żel zawiera też naturalne
związki, które hamują rozwój bakterii i grzybów powodujących
psucie żywności i wywołujących zatrucia pokarmowe.

Dotychczas nie sprawdzono, czy spożywanie tego preparatu może
mieć negatywny wpływ na zdrowie, badacze uważają jednak, że
powinien on być całkowicie bezpieczny. Wyciągi z aloesu są od lat
stosowane jako składnik produktów spożywczych, w tym napojów -
przypominają.

Jak podkreśla prowadzący badania dr Daniel Valero, żel może być
dobrą alternatywą dla chemicznych konserwantów owoców i warzyw -
np. dwutlenku siarki.

Zespół dra Valero ma zamiar opatentować formułę żelu z aloesu.
Jak podkreślają badacze, jest to produkt naturalny, uzyskany
dzięki specjalnej technologii, która pozwala zoptymalizować
zawartość aktywnych składników aloesu. Żel można też będzie
stosować w postaci spreju. (PAP)

Komentarze
Polityka Prywatności