Jak wzmacniać układ odpornościowy?

Dział: zdrowie (studentnews)

Skuteczne i wydajne działanie układu odpornościowego zależy w głównej mierze od nas samych. Możemy je kształtować poprzez aktywność fizyczną i hartowanie ciała oraz dobrą dietę. Jak więc sprawić, aby nasz organizm był silniejszy w walce z groźnymi drobnoustrojami? Podpowiadamy.

Aktywność fizyczna i hartowanie organizmu

Osoby, które przez cały rok są aktywni fizycznie mają mniejsze szanse na to, że zachorują. Ich system odpornościowy jest wystarczająco zahartowany, aby poradzić sobie z wirusami lub bakteriami na które każdy jest narażony zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym. Najlepiej jeśli wykonujemy ćwiczenia na świeżym powietrzu. Nawet krótkotrwałe biegi lub spacery wpływają w znaczący sposób na odporność pod warunkiem, że wykonujemy je regularnie, a więc codziennie.

Jeśli jesteśmy aktywni fizycznie, ale mimo to wciąż cierpimy na powracające infekcje, a nawet małe przeziębienie potrafi wyłączyć nas z codziennych aktywności, to warto pomyśleć także o tym, aby zacząć hartować własny organizm. Najbezpieczniejszym sposobem na początek są chłodne prysznice. Jeśli do tej pory braliśmy tylko ciepłe kąpiele to nasz organizm będzie źle reagował na nieco chłodniejszą wodę. Należy w takim przypadku zacząć od stóp, a następnie wraz z tolerancją naszego organizmu polewać wodą inne części ciała. Ważne jest to, aby nie wywołać szoku termicznego, ale stopniowo przyzwyczajać nasze ciało do niższej temperatury. Hartując organizm mobilizujemy układ odpornościowy do wytężonej pracy, co tym samym przekłada się na skuteczną walkę z infekcjami bakteryjnymi i wirusowymi.

Dieta bogata w witaminy

Aby utrzymać wysoką odporność musimy odżywiać się zdrowo, a w naszej diecie zawsze musi się znaleźć miejsce na dużą ilość warzyw i owoców. Znajdują się tam niezbędne do prawidłowego funkcjonowania witaminy i minerały. Najlepiej przyswajalna ich forma dla naszego organizmu jest w postaci naturalnej, czyli wraz z pożywieniem.

Jeśli mowa o układzie odpornościowym to w odpowiednio zbilansowanej diecie powinna znaleźć się między innymi witamina C, D, E, cynk oraz żelazo. Można także sięgać po magnez w tabletkach lub spożywać go w produktach takich jak na przykład kasza gryczana, ryż, ciemne pieczywo, banany lub szpinak. Należy w miarę możliwości unikać przetworzonych, gotowych potraw i częściej nabywać naturalne produkty. Dobrym pomysłem jest włączenie do diety także kiszonek, które uzupełniają naturalną florę bakteryjną jelit. Jeśli chcemy aktywnie walczyć z pierwszymi objawami przeziębienia to należy jeść dużo warzyw cebulowych, a więc między innymi cebulę oraz czosnek.


data ostatniej modyfikacji: 2021-12-27 13:41:09


 
Polityka Prywatności