Artykuły

Dawniej „chcieliśmy być sobą”, dziś dodajemy „i chcemy żyć zdrowo”. Pandemia skokowo zwiększyła świadomość prozdrowotną. Ponad połowa Polaków (58%) zwraca uwagę na to, żeby sposób odżywiania wzmacniał odporność. Co ciekawe, aż 16% ankietowanych wpływem diety na zdrowie zainteresowało się w związku z pandemią. Dziś trzech na pięciu Polaków chciałoby dziś zmienić swoją dietę i jeść więcej owoców i warzyw. Większość (64%) uważa, że właśnie ich spożywanie w największym stopniu zwiększa nasze zdrowie i odporność. Samych owoców więcej chce jeść 38% konsumentów.
Skuteczne i wydajne działanie układu odpornościowego zależy w głównej mierze od nas samych. Możemy je kształtować poprzez aktywność fizyczną i hartowanie ciała oraz dobrą dietę. Jak więc sprawić, aby nasz organizm był silniejszy w walce z groźnymi drobnoustrojami? Podpowiadamy.
W biurze czy na home office spędzamy często więcej niż pół dnia. Nasze menu, które wpływa na kondycję i odporność organizmu to zatem nie tylko to co jemy przed i po pracy. Ważne są również posiłki i przekąski w ciągu dnia pracy, których zadaniem jest odżywienie organizmu oraz związane z nimi wybory żywieniowe. Jakie warto jeść w pracy, aby dobrze się czuć i nie przytyć? Poznajmy rekomendacje dietetyka.
25 października odbyło się oficjalne zakończenie tegorocznej edycji programu Liderzy Ochrony Zdrowia. Najważniejszym punktem finału online było podsumowanie dwumiesięcznej pracy trzydzieściorga uczestników.
Coraz częściej zdarza nam się słyszeć hasła “Lek na raka odkryty” czy “Naukowcy mają lek na raka”. Co jednak się pod nimi kryje? Zazwyczaj artykuły takie dotyczą osiągnięć naukowców dotyczących udowodnienia aktywności przeciwnowotworowej jakiejś substancji. Zwykle jednak badania są na wczesnym etapie lub taka substancja wykazuje działanie jedynie w warunkach laboratoryjnych bądź w określonym zakresie (np. oddziałuje na jeden dany szlak molekularny związany z kancerogenezą). Czy możemy w takim razie mówić o “leku na raka”? Zdecydowanie nie. Aby dana substancja została wprowadzona jako produkt leczniczy, musi przejść wiele badań i odpowiednich etapów.
2 sierpnia Fundacja im. Lesława A. Pagi ogłosiła wyniki. Z setek aplikujących wyłoniono 30 osób, które przez dwa miesiące brać będą udział w warsztatach, szkoleniach i wykładach. Projekt ma im pomóc w przyszłości stać się liderami w sektorze ochrony zdrowia.
Każdego dnia tysiące osób na całym świecie otrzymuje diagnozę: nowotwór. Czy jednak choroba nowotworowa jest wyrokiem? Wbrew powszechnej opinii, nie zawsze nowotwór kończy się śmiercią pacjenta. Zasadniczą rolę odgrywa czas – im wcześniej postawiona zostanie diagnoza, tym lepsze rokowania. Ponadto, niektóre typy nowotworów są bardziej zjadliwe, inne mniej. I przede wszystkim, obecnie medycyna dysponuje o wiele skuteczniejszymi metodami terapii. W przypadku nowotworów, najważniejszym aspektem prewencji jest profilaktyka. Szacuje się, iż 30-50% nowotworów złośliwych można by zapobiec.
Uniwersytet Jagielloński-Collegium Medicum wspierając akcję szczepień przeciwko Covid-19 w najbliższych dniach rozpocznie organizację Szkoleń uprawniających do przeprowadzania szczepień przeciwko Covid – 19 dla farmaceutów, fizjoterapeutów i diagnostów laboratoryjnych – moduł praktyczny.

Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie jest pierwszą uczelnią w Polsce posiadającą dynamiczny model sztucznego przewodu pokarmowego. Aparatura pozwalająca na bardzo wierne naśladowanie i monitorowanie procesów zachodzących w żołądku, jelicie cienkim oraz jelicie grubym w kontrolowanych warunkach będzie wykorzystywana do prac badawczych Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka.
Realizacja grantu Narodowego Centrum Badań i Rozwoju (NCBR) pt. “Nowe technologie farmakologicznej stymulacji regeneracji” REGENNOVA przyniosła dwie decyzje Urzędu Patentowego RP o przyznaniu patentów dla naukowców z Wydziału Chemii Uniwersytetu Gdańskiego. Pierwszy związany jest z opracowaniem substancji poprawiającej gojenie się ran, drugi z opracowaniem substancji stymulującej regenerację chrząstki.
Następne
Kanał RSS dla tej listy


 
Polityka Prywatności