W numerze m.in.
Opinia
Studenckie Życie
Moda
Świat Komputerów
Gospodarka bez tajemnic
Świat Nauki
Zdrowie
Muzyka
Różności
Turystyka
Finanse
Kultura
Humor dnia
Rozmawia dwóch mnichów, młody ze starszym na temat zbiorów znajdujących się w tamtejszej bibliotece. - Mistrzu, wybacz, że pytam, ale co by się stało gdyby mnich przepisujący księgi się pomylił i jakieś zdanie przepisał błędnie? - Nie, to niemożliwe, nikt się nie myli. - No, ale jakby się ktoś pomylił, to co by się stało? - Mówię ci, że nikt się nie myli, znasz tekst biblii na pamięć? Przyniosę ci jedną z pierwszych kopii i zobaczysz, że nic, a nic nie odbiega od tej z której i ty się uczyłeś... - Mnich poszedł po ów tekst i nie ma go godzinę, dwie, trzy... w końcu młody mnich zniecierpliwił się i poszedł szukać mistrza. Znalazł go w bibliotece siedzącego nad dwoma tekstami biblii (jeden z którego się wszyscy uczyli, a drugi ten jeden z pierwszych kopii najbliższych oryginałowi) i płacze... - Mistrzu co się stało?!? - W pierwszym tekście jest napisane "będziesz żył w celi bracie", a w kolejnych kopiach "będziesz żył w celibacie"... .
|
W krainie zmysłu smaku
Trudno jaednoznacznie stwierdzić, który ze zmysłów:
smak, węch, wzrok, słuch czy dotyk dostarcza
nam najwięcej przyjemnych doznań. Najprawdopodobniej
to dzięki współpracy wszystkich tych
zmysłów możemy w pełni cieszyć się życiem. Jeśli
jednak mówimy o rozkoszach podniebienia, palma
pierwszeństwa należy się smakowi.
W medycynie niekonwencjonalnej uważa się, że
smaki stymulują organy: smak gorzki - serce, słodki
- trzustkę, kwaśny - wątrobę, słony - nerki, cierpki
- jelito grube, a ostry - płuca. Znając ich właściwości
można tak dobierać produkty żywnościowe, aby
oddziaływały tylko korzystnie na nasze samopoczucie.
Zgodnie z tą teorią smak kwaśny orzeźwia,
poprawia trawienie, słodki - daje energię, gorzki
- poprawia apetyt, trawienie i przemianę materii,
obniża poziom płynów w ustroju, oczyszcza go
z toksyn, wyraźnie odchudza, cierpki - działa wysuszająco
na organizm i poprawia koloryt skóry; ostry - wzmaga apetyt i trawienie; natomiast
słony - zwiększa apetyt, ułatwia trawienie, zatrzymuje płyny w organizmie, oczyszczając go
z toksyn i martwych komórek.
Naszym ulubionym smakiem jest jednak smak słodki, prawdopodobnie dlatego, że owoce
były zawsze częścią pokarmu, a organizm człowieka przystosował się do wykorzystywania
wielu zawartych w nich składników. Owoce, w większości pozbawione tłuszczów, zawierają
oprócz węglowodanów, błonnika, witamin, soli mineralnych i kwasów organicznych
specyfi czne dla siebie, czynne biologicznie substancje, jak barwniki, garbniki, olejki zapachowe
itp. To one decydują o walorach smakowych, atrakcyjnym wyglądzie i zapachu
owoców. Dlatego warto w nich zasmakować a także w produkowanych z nich sokach, jak
np. naturalne soki domowe Paola z serii "Sok Domowy".
Pachnący, klarowny, wspaniały do herbaty, jako dodatek do deserów i rozcieńczony - jako
codzienny napój. 570 g / ok. 5,50zł
|
|
|