Student NEWS - nr 16 - okładka
W numerze m.in.
 
Humor dnia
Rozmawia dwóch mnichów, młody ze starszym na temat zbiorów znajdujących się w tamtejszej bibliotece.
- Mistrzu, wybacz, że pytam, ale co by się stało gdyby mnich przepisujący księgi się pomylił i jakieś zdanie przepisał błędnie?
- Nie, to niemożliwe, nikt się nie myli.
- No, ale jakby się ktoś pomylił, to co by się stało?
- Mówię ci, że nikt się nie myli, znasz tekst biblii na pamięć? Przyniosę ci jedną z pierwszych kopii i zobaczysz, że nic, a nic nie odbiega od tej z której i ty się uczyłeś...
- Mnich poszedł po ów tekst i nie ma go godzinę, dwie, trzy... w końcu młody mnich zniecierpliwił się i poszedł szukać mistrza. Znalazł go w bibliotece siedzącego nad dwoma tekstami biblii (jeden z którego się wszyscy uczyli, a drugi ten jeden z pierwszych kopii najbliższych oryginałowi) i płacze...
- Mistrzu co się stało?!?
- W pierwszym tekście jest napisane "będziesz żył w celi bracie", a w kolejnych kopiach "będziesz żył w celibacie"...
.            

W krainie zmysłu smaku

Trudno jaednoznacznie stwierdzić, który ze zmysłów: smak, węch, wzrok, słuch czy dotyk dostarcza nam najwięcej przyjemnych doznań. Najprawdopodobniej to dzięki współpracy wszystkich tych zmysłów możemy w pełni cieszyć się życiem. Jeśli jednak mówimy o rozkoszach podniebienia, palma pierwszeństwa należy się smakowi.
W medycynie niekonwencjonalnej uważa się, że smaki stymulują organy: smak gorzki - serce, słodki - trzustkę, kwaśny - wątrobę, słony - nerki, cierpki - jelito grube, a ostry - płuca. Znając ich właściwości można tak dobierać produkty żywnościowe, aby oddziaływały tylko korzystnie na nasze samopoczucie. Zgodnie z tą teorią smak kwaśny orzeźwia, poprawia trawienie, słodki - daje energię, gorzki - poprawia apetyt, trawienie i przemianę materii, obniża poziom płynów w ustroju, oczyszcza go z toksyn, wyraźnie odchudza, cierpki - działa wysuszająco na organizm i poprawia koloryt skóry; ostry - wzmaga apetyt i trawienie; natomiast słony - zwiększa apetyt, ułatwia trawienie, zatrzymuje płyny w organizmie, oczyszczając go z toksyn i martwych komórek.
Naszym ulubionym smakiem jest jednak smak słodki, prawdopodobnie dlatego, że owoce były zawsze częścią pokarmu, a organizm człowieka przystosował się do wykorzystywania wielu zawartych w nich składników. Owoce, w większości pozbawione tłuszczów, zawierają oprócz węglowodanów, błonnika, witamin, soli mineralnych i kwasów organicznych specyfi czne dla siebie, czynne biologicznie substancje, jak barwniki, garbniki, olejki zapachowe itp. To one decydują o walorach smakowych, atrakcyjnym wyglądzie i zapachu owoców. Dlatego warto w nich zasmakować a także w produkowanych z nich sokach, jak np. naturalne soki domowe Paola z serii "Sok Domowy".
Pachnący, klarowny, wspaniały do herbaty, jako dodatek do deserów i rozcieńczony - jako codzienny napój. 570 g / ok. 5,50zł