Fuzja smaków

100 przepisów kuchni tajskiej, australijskiej, urugwajskiej i jamajskiej to przewodnik po królestwie potraw, które łączą tradycje i składniki ze wszystkich stron świata, a teraz mogą zagościć na naszym stole. Robert Makłowicz pokazuje, że każdy – zamiast tradycyjnego schabowego z ziemniakami – może podać na obiad tajskie zupy, porywające potrawy z jarzyn, drobiu i mięsa lub modne dania fusion. Ta bogato ilustrowana książka przynosi wiele nowych inspiracji i pomysłów.


1.jpg"Jamajka, Urugwaj, Australia, Tajlandia - choć różne to były szlaki i miejsca odległe od siebie wielce, a przecież da się je wszystkie połączyć wspólną, jedzeniową klamrą. Są nią wyraźne wpływy trzech wielkich kultur kulinarnych: chińskiej, hinduskiej i śródziemnomorskiej. W każdym podanym przepisie dostrzegą Państwo wpływ którejś z tych światowych kuchni-matek, w niektórych receptach nawet niezwykłe ich pomieszanie. To naturalna i niewymuszona ilustracja głębszego procesu, który dziś ogarnął świat, mianowicie łączenia ze sobą w garnku różnych tradycji w taki sposób, by nawet pozornie nie przystające do siebie elementy tworzyły spójną całość. Anglosasi określają takowe zjawisko mianem fusion cousine, a najbieglejsi w tej sztuce Australijczycy przestrzegają zarazem, by nie zamienić fusion w confusion"
- ze wstępu autora

Kolejna odsłona podróży Roberta Makłowicza to wyprawa w świat ekscytujących smaków, które wyznaczają najmodniejsze kulinarne trendy.

« powrót
Komentarze
Polityka Prywatności