Pyszne 25. Nowa porcja przepisów
Smakowite dania w zaledwie 25 minut i za nie więcej niż 25 złotych! W książce znajduje się 70 nowych i jeszcze lepszych przepisów prosto z kuchni Ani Starmach. Zaskocz swoich bliskich i w zaledwie 25 minut przygotuj potrawy, króre ich zachwycą.
Książkę pisałam przez wiele tygodni, bardzo miłych tygodni, podczas których nie wychodziłam z kuchni: gotowałam, piekłam, eksperymentowałam. I tak masz przed sobą efekty mojej pracy - kolejną porcję 70 przepisów. Oddaję ją w twoje ręce, wierząc, że przygotowując je, będziesz miał taką samą frajdę jak ja. Nie ma tu homarów, kawioru i ślimaków. Są łatwo dostępne niedrogie produkty i proste patenty na to, jak w 25 minut przygotować w kuchni wyśmienite dania. Dania na słono i na słodko. Będą propozycje śniadaniowe, obiadowe i deserowe! W
Tarta z cukinią, kabaczkiem i kozim serem
Oj, ta tarta jest grzechu warta! Szczególnie jeśli podobnie jak ja jesteś fanem grillowanych warzyw. Cukinia i kabaczek to małżeństwo bardzo zgodne, świetnie dogaduje się też z bakłażanem, wiec jeśli akurat masz go pod ręką, nie zawahaj się go użyć. Pikanterii całemu daniu dodaje kozi ser, który choć może to trudno sobie wyobrazić, smakuje jeszcze lepiej po zapieczeniu.
Składniki (dla 4 osób)
1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (ok. 200 g)
1 cukinia
1 kabaczek
1 bakłażan
1 pomidor
100 g koziego sera
150 ml śmietanki kremówki
3 jajka
świeży tymianek
oliwa z oliwek
sól, pieprz
Przygotowanie
• Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
• Cukinię, bakłażana i kabaczka pokrój w cienkie plastry i przesmaż je na patelni na odrobinie oliwy z oliwek.
• Śmietankę wymieszaj z jajkami, dodaj posiekany tymianek, dopraw solą i pieprzem.
• Ciasto przełóż do formy, ułóż na nim warzywa, dodaj plastry pomidora, całość polej masą jajeczną. Na wierzchu połóż pokruszony kozi ser.
• Wstaw do piekarnika na 20 minut i gotowe.
Ania Starmach
Jej pierwsza książka,
- jurorka MasterChefa i absolwentka prestiżowej francuskiej szkoły Le Cordon Bleu. Wygrała konkurs "Gotuj o wszystko" organizowany przez DD TVN. Prowadzi autorski program na antenie TVN Style Pyszne 25. Odbyła staże w słynnych restauracjach w Polsce i Europie.Pyszne 25, stała się natychmiastowym bestsellerem. Pyszne 25 każdy znajdzie coś dla siebie: mięsożercy i wegetarianie, miłośnicy czekolady, deserów i ci dbający o linię, którzy preferują lekkie sałatki!