Dickens, cukrowa wata i inne smakołyki

W swojej nowej książce Philippe Delerm zaprasza nas do świata jednocześnie wyrafinowanych i prostych rozkoszy życia, które umie portretować jak mało kto. Tym razem przyświeca mu motto z Marcela Prousta: „Potrawy się czyta, a książki się jada”. Nie bez powodu – Delerm z wyczuciem i pasją tropi tajemnicze związki jedzenia i literatury, jak choćby anoreksja Prousta pracującego nad cyklem W poszukiwaniu straconego czasu czy zadziwiający, złożony z samych powieści jadłospis Juliette, bohaterki Domu Klaudyny Colette.

Philippe Delerm (ur. 1950) – pisarz francuski. Jego książka Pierwszy łyk piwa i inne drobne przyjemności (Sic! 2004) osiągnęła zawrotny sukces miliona sprzedanych egzemplarzy w samej Francji i stała się bestsellerem także w Polsce. Krytycy francuscy porównywali Delerma m.in. do Marcela Prousta, a jego książka stała się inspiracją filmu Amelia Jean-Pierre’a Jeuneta.

 

 

Patron medialny: Merlin.pl

 

Philippe Delerm, Dickens, cukrowa wata i inne smakołyki (Dickens, barbe à papa et autres mourritures délectables), przeł. Hanna Tygielska, Sic !, Warszawa 2006, 92 s., oprawa miękka, ISBN 83-60457-01-8, cena 19,90 zł.

 

 

 

 

 


Komentarze
Polityka Prywatności