Czekolada Nowa harmonia smaku


Album Czekolada jest unikalnym na rynku polskim, przepięknie ilustrowanym przewodnikiem po świecie czekoladowych smaków. Jeśli potrzebujesz najlepszego przepisu na tort Sachera, chcesz odkryć tajemnicę pysznego sufletu czekoladowego z wanilią albo zaskoczyć nawet najbardziej wy-brednych smakoszy czekoladowymi uszkami z ragoût z królika – oto przed tobą książka o czekola-dzie pełna pomysłów na pyszne i wykwintne desery.

. W jej pierwszej części odnajdziesz mnóstwo ciekawych wiadomości o historii „pokarmu bogów”, związanych z nim zwyczajach oraz nowoczesnych i tradycyjnych technikach jego produkcji, zaś w drugiej oryginalne i zaskakujące przepisy – największe sekrety mistrzów czekolady. Dzięki nim wszelkie kulinarne dzieła – klasyczne i nowoczesne, słodkie i słone – zyskają nową, bo wzbogaconą o aromat czekolady, harmonię smaku.

 

Ten wspaniale wydany album oprócz tekstów dotyczących degustacji czekolady, jej drogi z kraju Majów i Azteków do Europy, rodzajów ziarna kakaowego i sposobów ich przygotowania zawiera ponad 70 najlepszych kulinarnych przepisów, w których najważniejsza jest oczywiście czekolada. Są to przepisy zarówno na potrawy proste i szybkie, jak i na te wykwintne i oryginalne. Każdy z nich opatrzono wspaniałą fotografią, która zwraca naszą uwagę na to, jak ważne są nie tylko smakowe, ale także wizualne walory tortów, czekoladek, deserów czy koktajli. Dodatkowo ubogaca tę książkę – elegancki prezent na każdą okazję dla przyjaciół-łakomczuchów – wyjątkowy rozdział pełen praktycznych informacji o „czekoladowych” instytucjach: muzeach i ekspozycjach, stowarzyszeniach oraz szkołach, a także festiwalach i targach. Wszystko po to, aby na nowo odkryć świat słodkości.

 

 

 

 

Szlachetna, prawie że zmysłowa, nieskończenie plastyczna czekolada jest po prostu ostatnią fazą przekształcenia dojrzewającego w dalekim słońcu ziarna kakaowego. Natura i praca rąk ludzkich sprawiają, że stała się ona ulubioną przez nas perełką smaku. Do nas należy, by ją poznać i jak najlepiej wykorzystać.

Rosalba Gioffré

 

 

 

Rosalba Gioffré jest znaną autorką książek o tematyce kulinarnej wydawanych we Włoszech i innych krajach Europy, a także współautorką encyklopedii kuchni śródziemnomorskiej. Posiada bardzo duże doświadczenie w dziedzinie stylizacji kulinarnej ukształtowane pod wpływem silnej tradycji rodzinnej. Jako ekspert prowadziła wiele profesjonalnych kursów doskonalenia wiedzy o sztuce cukierniczej i wyrobach z czekolady.


Komentarze
Polityka Prywatności