Album Czekolada jest unikalnym na rynku polskim, przepięknie ilustrowanym przewodnikiem po świecie czekoladowych smaków. Jeśli potrzebujesz najlepszego przepisu na tort Sachera, chcesz odkryć tajemnicę pysznego sufletu czekoladowego z wanilią albo zaskoczyć nawet najbardziej wy-brednych smakoszy czekoladowymi uszkami z ragoût z królika – oto przed tobą książka o czekola-dzie pełna pomysłów na pyszne i wykwintne desery.
. W jej pierwszej części odnajdziesz mnóstwo ciekawych wiadomości o historii „pokarmu bogów”, związanych z nim zwyczajach oraz nowoczesnych i tradycyjnych technikach jego produkcji, zaś w drugiej oryginalne i zaskakujące przepisy – największe sekrety mistrzów czekolady. Dzięki nim wszelkie kulinarne dzieła – klasyczne i nowoczesne, słodkie i słone – zyskają nową, bo wzbogaconą o aromat czekolady, harmonię smaku.
Ten wspaniale wydany album oprócz tekstów dotyczących degustacji czekolady, jej drogi z kraju Majów i Azteków do Europy, rodzajów ziarna kakaowego i sposobów ich przygotowania zawiera ponad 70 najlepszych kulinarnych przepisów, w których najważniejsza jest oczywiście czekolada. Są to przepisy zarówno na potrawy proste i szybkie, jak i na te wykwintne i oryginalne. Każdy z nich opatrzono wspaniałą fotografią, która zwraca naszą uwagę na to, jak ważne są nie tylko smakowe, ale także wizualne walory tortów, czekoladek, deserów czy koktajli. Dodatkowo ubogaca tę książkę – elegancki prezent na każdą okazję dla przyjaciół-łakomczuchów – wyjątkowy rozdział pełen praktycznych informacji o „czekoladowych” instytucjach: muzeach i ekspozycjach, stowarzyszeniach oraz szkołach, a także festiwalach i targach. Wszystko po to, aby na nowo odkryć świat słodkości.
Szlachetna, prawie że zmysłowa, nieskończenie plastyczna czekolada jest po prostu ostatnią fazą przekształcenia dojrzewającego w dalekim słońcu ziarna kakaowego. Natura i praca rąk ludzkich sprawiają, że stała się ona ulubioną przez nas perełką smaku. Do nas należy, by ją poznać i jak najlepiej wykorzystać.
Rosalba Gioffré
Rosalba Gioffré jest znaną autorką książek o tematyce kulinarnej wydawanych we Włoszech i innych krajach Europy, a także współautorką encyklopedii kuchni śródziemnomorskiej. Posiada bardzo duże doświadczenie w dziedzinie stylizacji kulinarnej ukształtowane pod wpływem silnej tradycji rodzinnej. Jako ekspert prowadziła wiele profesjonalnych kursów doskonalenia wiedzy o sztuce cukierniczej i wyrobach z czekolady.