Człowiek powinien nie tylko jeść, ale przede wszystkim zdrowo się odżywiać. O tym, że nie jest to wcale takie proste, przekonał się chyba każdy, kto chociaż raz próbował odnaleźć się między półkami zastawionymi słoikami z konserwowaną i barwioną żywnością a stojakami pełnymi ziemniaczanych chipsów i kukurydzianych snacków. Z drugiej strony, pokutuje przekonanie, że smaczne jest to, co niezdrowe i na odwrót – że zdrowe jest to, co niesmaczne. Zwolennicy tego poglądu nie oszczędzają w kuchni na tłuszczu, cukrze czy soli.
Tymczasem w zdrowej diecie powyższe składniki należy znacząco ograniczyć. Zrównoważona dieta składa się z wielu różnorodnych produktów, które dostarczają wszystkich składników odżywczych, ale także odkrywa naturalny smak żywności i uwypukla go, proponując aromatyczne zioła i przyprawy; łączy na talerzach różnorodne smaki i barwy.
Zdrowa kuchnia to również smaczna kuchnia! Takie jest właśnie przesłanie najnowszej książki kucharskiej wydawnictwa Larousse.
W ostatnich latach nauka o żywieniu bardzo się rozwinęła, badania naukowe udowodniły, że to co jemy może wpływać na kondycję fizyczną, skutecznie chronić przed chorobami i pomagać w leczeniu wielu schorzeń. Dbanie o zdrowie to umiejętność wybierania właściwych produktów żywnościowych, łączenia ich i przyrządzania z nich potraw spełniających wymogi współczesnej dietetyki.
Stosowanie zrównoważonej diety nie oznacza wyrzeczeń. Zdrowe odżywianie nie wymaga poświęceń ani konieczności rezygnowania ze spotkań towarzyskich i przyjęć. Zdrowe potrawy są smaczne i tak łatwe, że można je przyrządzać na co dzień. Każdy z nas, bez względu na to, czy jest chory, czy zdrowy, powinien stosować zasady prawidłowego odżywiania i utrwalać zdrowe nawyki. Komponując menu, należy pamiętać, że każdy posiłek powinien być rozkoszą dla podniebienia, odprężeniem po stresach i radością wspólnego biesiadowania z dala od telewizora i komputera.
Celem Zdrowej kuchni dla smakoszy jest przedstawienie wartości zdrowotnych produktów i zaproponowanie łatwych przepisów na zdrowe, oryginalne i smaczne potrawy.
W książce m.in.:
ALFABETYCZNY UKŁAD PRODUKTÓW ułatwia odnalezienie ich w każdym z sześciu rozdziałów: Warzywa i produkty zbożowe; Mięso i jajka; Ryby i owoce morza; Mleko i przetwory mleczne; Owoce; Inne zdrowe produkty.
WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE KAŻDEGO PRODUKTU są szczegółowo opisane. Znajdują się tutaj również cenne rady, na co zwracać uwagę przy zakupie, jak przechowywać poszczególne produkty i jak wykorzystać do maksimum cenne składniki zawarte w żywności.
WARTO WIEDZIEĆ to ważne informacje dietetyczne: podane są tu właściwości odżywcze produktu lub grupy produktów oraz wskazówki jak poprzez dietę można zapobiegać chorobom.
SKŁADNIKI ODŻYWCZE KAŻDEJ POTRAWY – ilość kalorii, węglowodanów, białka i tłuszczów w jednej porcji, a przy wielu potrawach podana jest również zawartość witamin i soli mineralnych.
PORADY DIETETYCZNE zawierają informacje dotyczące właściwości odżywczych potraw oraz zalecenia dla osób z konkretnymi dolegliwościami, które muszą przestrzegać odpowiedniej diety.
PROPONOWANE MENU – zestawy potraw pełnego posiłku, opracowane z uwzględnieniem właściwych proporcji między węglowodanami, białkami i tłuszczami zgodnie z zasadami metody 421=WBT.
PODPOWIEDZI KULINARNE zawierają wskazówki dotyczące przyrządzania i podawania potraw, informacje na temat ich pochodzenia oraz propozycje jak jedne składniki zastępować innymi.
PRAKTYCZNE TABELE obejmują opis poszczególnych grup produktów żywnościowych oraz informacje na temat witamin, minerałów, ziół, przypraw oraz dodatków do żywności.
KIEDY I JAK MODYFIKOWAĆ DIETĘ – propozycje odżywiania w przypadku różnych dolegliwości (nietolerancja glutenu, wysoki poziom cholesterolu, itp.) lub przeznaczonych dla różnych grup osób (młodzież, kobiety w ciąży, itp.).
SŁOWNICZEK DIETETYCZNY I KULINARNY – definicje terminów specjalistycznych.
PRZEPISY ZAWARTE W 4 TABELACH: Przekąski, przystawki i zupy; Dania główne i dodatki; Desery; Napoje. Taki podział ułatwia skomponowanie menu, zależnie od dolegliwości zdrowotnych.
OZNAKOWANIE pozwala od razu zorientować się, czy dana potrawa jest zalecana, dozwolona czy odradzana.
ALFABETYCZNY UKŁAD PRZEPISÓW ułatwia korzystanie z informacji zawartych w tabelach.
Zdrowa kuchnia dla smakoszy
370 propozycji menu
Spis treści
Wstęp 5
Jak posługiwać się książką
Tabela miar i wag 12
Podstawy zrównoważonej diety 13
Wpływ odżywiania na zdrowie str. 14
Zdrowa kuchnia str. 34
Zdrowe produkty i potrawy 55
Warzywa i produkty zbożowe 56
Mięso i jajka 160
Ryby i owoce morza 192
Mleko i przetwory mleczne 240
Owoce 254
Inne zdrowe produkty 324
Żywienie i zdrowy styl życia 337
Jak utrzymać dobrą formę i zapobiegać chorobom
Kiedy i jak modyfikować dietę? 338
Potrawy zalecane przy różnych schorzeniach (tabele) 344
Słowniczek dietetyczny 357
Słowniczek kulinarny 362
Indeks od A do Z 364
Indeks tematyczny 378
Zdjęcia 383
Tytuł polski: Zdrowa kuchnia dla smakoszy
Tytuł oryginału: Larousse de la cuisine saine et gourmande
Redakcja merytoryczna części dietetycznej:
- dr Paule Nathan, lekarz żywieniowiec
- Chantal Roussilhe-Le Leuch, dietetyczka
- Frédérique Lauwerier, prowadząca kursy dietetycznego gotowania
Redakcja przepisów:
- Martine Lizambard,
- Henri Reverdy
- Frédérique Luwerier
Przekład polski: Anna Mandes
Redaktor merytoryczna: Maria Derkacz-Strybel
Format: 192 x 260 mm
ISBN: 83-89771-02-0
Oprawa: twarda
Papier: kreda
Stron: 376
Wydawnictwo: Larousse
Rok wydania: 2005