Koralowce blakną niezależnie od pory dnia

koralowce

Mechanizm procesu blaknięcia, który niszczy rafy koralowe, na poziomie komórkowym przeanalizowali badacze z amerykańskiego Carnegie Institution of Science. Odkryli, że zachodzi on w podwyższonej temperaturze niezależnie od słońca.

Masowe blaknięcie raf związane jest z rosnącymi temperaturami mórz i ich zakwaszeniem. Sprawia to, że giną maleńkie glony (zooksantelle), żyjące w symbiozie z koralowcami, które zapewniają im pożywienie i żywe kolory. To może prowadzić do zamierania całych raf.

Powstało wiele badań analizujących warunki środowiskowe mogące być przyczyną blaknięcia, jednak niewiele wiadomo o mechanizmach zachodzących w pojedynczych komórkach podczas tego procesu.

Fotosynteza, proces, w którym rośliny, glony i niektóre bakterie zamieniają energię słoneczną w energię chemiczną, ma miejsce w choloroplastach. Spekulowano, że podstawową przyczyną blaknięcia może być uszkodzenie chloroplastów w wyniku działania zbyt wysokiej temperatury, co staje się przyczyną do produkowania toksycznych, wysoce reaktywnych cząsteczek tlenu w czasie fotosyntezy.

Jak wynika z badania opisanego w "Current Biology", Arthur Grossman i jego koledzy zademonstrowali, że blaknięcie zachodzi także w momencie, gdy glony są narażone na wysokie temperatury w ciemności, kiedy proces fotosyntezy nie jest aktywny. Może to oznaczać, że toksyczny tlen nie jest podstawową przyczyną blaknięcia koralowców.

Badanie to sugeruje, że istnieją pewne niepoznane jeszcze mechanizmy związane z blaknięciem korali. Zrozumienie ich jest kluczowe dla rozwinięcia strategii złagodzenia tej przyczyny zamierania raf - podkreślają badacze.

To, że proces ten zachodzi w ciemności w wyższych temperaturach - i prawdopodobnie w odpowiedzi na inne czynniki - może być w pewnym stopniu korzystne dla koralowców. "Jedna z naszych teorii głosi, że w warunkach podwyższonych temperatur koralowce pozbywają się w nocy glonów, aby uniknąć produkcji i akumulowania cząsteczek toksycznego tlenu w ciągu dnia. Jeśli takie cząsteczki byłyby gromadzone, zaszkodziłoby to żywotności zarówno alg, jak i gospodarza" - powiedział Grossman.

Badacze sugerują też, że niektóre strategie ochrony raf, np. zacienianie ich, może nie uchronić ich przed blaknięciem. Twierdzą, że potrzebnych jest więcej analiz na poziomie komórkowym, które pozwolą ustalić różne przyczyny proces blaknięcia. (PAP)


data ostatniej modyfikacji: 2013-09-06 15:47:54
Komentarze
 
Polityka Prywatności