Od dietetycznej strony – podcasty z ekspertami 

Od dietetycznej strony - podcasty z ekspertami

Świat kręci się wokół jedzenia, bo od niego zależy życie, ale przez żołądek prowadzi też droga do zdrowia i samopoczucia. Dlatego spójrzmy na jedzenie i towarzyszące mu zachowania od dietetycznej strony, czyli przyjrzyjmy się mitom, zaburzeniom odżywiania oraz sposobom na utrzymanie sylwetki. Uniwersytet WSB Merito zaprasza do wysłuchania rozmów z dietetykami, którzy zdradzą kulisy swojej pracy, ciekawe przypadki i podpowiedzą, jak zostać dietetykiem. 

Jedzenie to temat, który dotyka każdego człowieka. Jest codzienną koniecznością, może być twórczą inspiracją, źródłem utrzymania, stanowić pretekst do towarzyskich spotkań, łagodzić obyczaje, dostarczać przyjemnych i negatywnych emocji.  

Zawsze jednak jedzenie będzie nam niezbędne do przetrwania i z tego względu jest trwale związane z człowiekiem jako jednostką i społeczeństwem. To zaś oznacza, że zawody związane z żywieniem człowieka są potrzebne i będą się rozwijać wraz ze zmieniającymi się trendami, potrzebami cywilizacyjnymi, dostępnością zasobów i postępem technologii.  

- Od tego co i jak jemy zależy to jak funkcjonujemy, a więc nie tylko nasze zdrowie, ale też codzienny poziom energii do działania i samopoczucie. To z kolei przekłada się na naszą sprawczość, na relacje z innymi ludźmi i wszystkie obszary życia, po prostu na jego jakość. Jako społeczeństwo zaczynamy to rozumieć, dlatego rośnie zainteresowanie rozsądnym odżywianiem i kulturą jedzenia. Jestem przekonany, że za jakiś czas wsparcie dietetyczne stanie się popularne nie tylko w sytuacjach zagrożenia zdrowia, ale też po to, żeby mieć pewność, że odżywiamy się dobrze, adekwatnie do tempa życia i naszych potrzeb. Dlatego dietetyka to interdyscyplinarna branża przyszłości a profesjonalny dietetyk to specjalista, który będzie coraz bardziej poszukiwany - mówi Marcin Pieczyński, dietetyk, wykładowca i menedżer kierunku dietetyka na Uniwersytecie WSB Merito we Wrocławiu. 

Dietetyka to nowy kierunek studiów na wrocławskim Uniwersytecie WSB Merito, który wprowadził do oferty kierunki zdrowotne. Trwa rekrutacja na dietetykę i kosmetologię, zajęcia ruszą w październiku w nowo wybudowanym obiekcie uczelni, gdzie otwarte zostaną nowoczesne pracownie i laboratoria. Studenci dietetyki będą mieć zajęcia praktyczne w m.in.: pracowni anatomii i fizjologii, chemii, biochemii, mikrobiologii, pracowni dietetycznej oraz pracowni gastronomicznej. Na dietetyce do wyboru są trzy specjalności - dietetyka kliniczna, psychodietetyka oraz dietetyka w sporcie. 

- Zależy nam na popularyzowaniu wiedzy o zdrowym żywieniu, dlatego zaprosiliśmy naszych wykładowców do podzielenia się nią w podcastach. Poruszamy w nich tematy wrażliwe, jak np. skomplikowane relacje z jedzeniem które, jeśli nie zostaną właściwie zaopiekowane mogą z zaburzeń odżywiania rozwinąć się w choroby stanowiące zagrożenie życia. Mówimy też o przyjemnościach, bo jedzenie powinno być przyjemne! Nasze rozmówczynie opowiadają, jakimi zasadami kierować się, aby jedzenie było zdrowe i smaczne, odnoszą się do popularnych mitów na temat żywienia, i opowiadają o kulisach swojej pracy w zawodzie praktykującego dietetyka, co może szczególnie zaciekawić osoby, które chciałyby skorzystać ze wsparcia dietetyka albo wręcz dietetykiem zostać - dodaje Marcin Pieczyński. 

Uczelnia zaprasza wszystkich zainteresowanych do wysłuchania podcastów, które dostępne są na profilach Uczelnie WSB Merito na YouTube oraz Spotify.  

Tematy podcastów:  

Zawód: dietetyk. Czy ma przyszłość, na czym polega, jak zacząć?” - rozmówczynią jest dr inż. Joanna Pieczyńska, psychodietetyk, technolog żywności, naukowiec i doradca żywieniowy z kilkunastoletnim doświadczeniem pracy z pacjentami, wiceprzewodnicząca Polskiego Towarzystwa Dietetyki Oddziału Wrocławsko-Opolskiego oraz członek Towarzystwa Psychodietetyki. 

Skomplikowana relacja z jedzeniem, czyli o zaburzeniach odżywiania” - rozmawia dr hab. Katarzyna Zabłocka-Słowińska, doradca żywieniowy i specjalista psychodietetyki, członek Komitetu Nauk o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk, popularyzator wiedzy o odżywianiu.  

Jak unikać błędów żywieniowych i utrzymać prawidłową masę ciała” - rozmowa z dr inż. Dorotą Masłowiec, biotechnolog, technolog żywności, specjalistą psychodietetyki, członkiem Polskiego Towarzystwa Dietetyki. 


data ostatniej modyfikacji: 2023-08-28 09:24:25


 
Polityka Prywatności