|
Czekolada z bakteriami
Czekolada nafaszerowana bakteriami to najnowszy wynalazek naukowców Politechniki Łódzkiej. Bakterie nie dość, że nie szkodzą, to jeszcze służą zdrowiu - napisał "Express Ilustrowany".
|
|
Nadzieja na walkę z HIV
Gen odporności na retrowirusy, tj. grupę
wirusów, do których należy HIV, udało się znaleźć badaczom
amerykańskim. Poznanie mechanizmu jego działania pomoże w
opracowaniu nowych leków do zwalczania infekcji HIV - donosi
"Genes and Development".
|
|
Bakterie mlekowe blokują wirusa HIV
Bakterie mlekowe, które występują naturalnie
w organizmie ludzkim oraz w produktach mlecznych, mogą chronić
komórki przed wirusem HIV - zaobserwowali naukowcy amerykańscy.
|
|
Klawiatura komputera i infekcje
Niebezpieczne bakterie mogą
przetrwać nawet 24 godziny na klawiaturze komputera i dzięki temu
mogą być źródłem poważnych zakażeń szpitalnych - dowodzą najnowsze
badania amerykańskie.
|
|
Wirus Ebola lepiej poznany
Zablokowanie jednego z enzymów może pomóc w
walce z niebezpiecznym wirusem Ebola - - informuje najnowsze
"Science".
|
|
Konserwant żywności neutralizuje wąglika
Nizyna, substancja powszechnie stosowana jako
konserwant żywności, skutecznie neutralizuje przetrwalniki wąglika
- poinformowano podczas zjazdu American Society for Microbiology
Biodefense Research. Należy pamiętać, że bakteria wąglika (Bacillus anthracis) znalazła się w centrum
zainteresowania, gdy terroryści zaczęli przesyłać ją w listach.
|
|
|
|