Wegetarianizm nie służy młodym ludziom
Dieta wegetariańska nie jest odpowiednia dla młodych ludzi. "Zrezygnowanie z mięsa może u nich prowadzić do
deficytu cholesterolu, który bierze udział w powstawaniu hormonów
płciowych, np. kobiecego progesteronu.
Powoduje też niedobory przeciwkrzywiczej witaminy D, niezbędnej w
młodym wieku" - wyjaśnia dr Agata Wawrzyniak z Wydziału Nauk o
Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie.
IM BARDZIEJ RÓŻNORODNIE, TYM LEPIEJ
Wyeliminowanie mięsa pozbawia organizm żelaza i witaminy B12,
biorących udział w natlenianiu organizmu. Zdaniem dr Jadwigi Hamułki, powinniśmy dbać o różnorodność
spożywanych posiłków. "Im bardziej urozmaicone będzie nasze
pożywienie, tym większa pewność, że nie dojdzie do niedoborów i
nadmiarów poszczególnych składników w naszym organizmie".
ZA MAŁO MLEKA, ZA DUŻO CUKRU
"Podstawą pożywienia powinny być produkty zbożowe - kasza, płatki
zbożowe, pieczywo" - wyjaśnia badaczka. "Codziennie powinniśmy
spożywać też dużo warzyw i owoców - od 0,5 do kilograma. Powinny
one występować praktycznie w każdym posiłku" - dodaje.
"Ciągle niedocenianym produktem w naszym jadłospisie pozostaje
mleko" - zauważa badaczka z SGGW. "Tymczasem dla prawidłowego
funkcjonowania organizmu niezbędne jest spożywanie przynajmniej 2
szklanek mleka dziennie" - podkreśla.
Należy wystrzegać się cukrów i alkoholu,
ponieważ nie zawierają one składników odżywczych niezbędnych dla
naszych organizmów. W dużych ilościach nie powinniśmy spożywać
tłuszczy, zwłaszcza ludzie starsi i z nadwagą.